Ablakcsere lehetőségek: melyiket válasszam?

A nyílászárók, különösen pedig az ablakok otthonaink legfontosabb részei. Beengedik a napfényt, miközben megvédenek bennünket a külvilág behatásaitól, mégis összekötnek a minket körülvevő környezettel. Éppen ezért az ablakoknak fontos szerepe van a mindennapi életünkben: kiemelt részei a ház hőszigetelő rendszerének, könnyű kezelhetőségük pedig megkönnyíti életünket is. Ismerjük hát fel, ha elérkezett az ablakcsere ideje!

A régi típusú fa ablakok könnyedén deformálódnak az időjárási behatások nyomán, ezért idővel cseréjük szükségessé válik. Ha érezzük, ahogy a keret mentén süvít be a szél, ha szeretnénk komfortosabbá tenni otthonunkat, esetleg csökkentenénk a fűtésszámlát, az ablakcsere tökéletes megoldást jelenthet.

Ablakcsere a szigeteléssel egyidőben

A régi építésű házak külső újraszigetelése idővel elkerülhetetlenné válik. Amennyiben ennek a beruházásnak az ideje eljön, érdemes lehet ezzel egyidőben az ablakok cseréjét is elvégezni, hiszen a hőszigetelő rendszerünk ezáltal válik teljessé, ráadásul nem kell kétszer szembesülnünk a felújítással, modernizációval járó problémákkal.

Ablakcsere bontással vagy bontás nélkül?

Alapvetően az ablakcsere két különböző módszerrel végezhető el. Az egyik lehetőség a régi ablakkeret teljes kibontása és az új ablak beépítése, míg a másik módszer az úgynevezett tok a tokban megoldás.

Az ablakcsere bontással való megoldása nagyobb felújítási munkálat, ami egyben több hulladékkal jár, azonban ezen módszerrel megőrizhetjük, sőt, a modernebb, minimális kerettel rendelkező ablakoknak köszönhetően akár valamennyivel tágíthatjuk is az üvegfelület méretét. Ami pedig még ennél is fontosabb, néhány napnál többet ez a folyamat sem vesz igénybe, bár ebben az esetben a régi ablakok elszállítása külön problémát képez.

Ezzel szemben bontás és kosz nélkül is megoldható az ablakcsere, hiszen a tok a tokban megoldás lényege, hogy a régi ablak tokrendszere a helyén marad, erre kerül rá az új ablak, tokjával együtt. Ennek az ablakcsere módszernek a legnagyobb előnye, hogy nincs szükség bontásra, falazásra, vakolásra, hiszen az új ablak a régi kerethez könnyedén és gyorsan rögzíthető. Ennek megfelelően a módszer gyorsabb és végső soron az ára is kedvezőbb, azonban ennek érdekében óhatatlanul fel kell áldoznunk az üvegfelület egy részét, hiszen az új ablak értelemszerűen kisebb lesz, ami rossz fényviszonyokkal rendelkező helyiségek és alapvetően kisméretű ablakok esetében nem feltétlenül előnyös.